wtorek, 23 października 2018

pieczone bataty z chipsami z jarmużu

Uwielbiam pieczone bataty na kolację. Sycą i rozgrzewają, jeśli dodasz do nich np. suszonego imbiru. Poza tym kolacje na ciepło są moim faworytem w okresie jesienno-zimowym. Tym razem z czipsami z jarmużu. Ma on bardzo dużo właściwości zdrowotnych. A to, co mnie najbardziej zaskoczyło to to, że zawiera więcej białka niż wołowina! To danie nie wymaga wysiłku, a na pewno nasyci.

Składniki:
jeden batat
spora garść jarmużu
sól, imbir, oregano
oliwa z oliwek

Batata obrać i pokroić na mniejsze kawałki (kostka lub słupki takie jak na frytki). Dwie łyżki oleju wymieszać z przyprawami i dobrze rozprowadzić na batacie.
Warzywo ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Z jarmużu powycinać twarde części. Spryskać oliwą. 
Po 15 minutach jarmuż rozsypać na batacie, piec 5 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)