piątek, 5 października 2018

ryba z porem w sosie śmietanowym

Proste danie jednogarnkowe z rybą. Bez wątpienia nośnikiem smaku jest słodka śmietanka i masło. Pysznie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam spróbować makaron ryżowy z zieloną herbatą. Do przygotowania ryby używam wyższego garnka.

Składniki:
około 600 g białych filetów rybnych (morszczuk, miruna, sola)
200 g śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
biała część pora - pokroić w półplasterki
pół pęczka kopru
masło klarowne
sól, pieprz

Filety rozmrozić, oprószyć solą i pieprzem.
W garnku rozpuścić 2-3 łyżki masła, dodać por i dusić około 5 minut, aż warzywo zmięknie. Dodać serek mascarpone i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, podgrzać. Kiedy sos się zagotuje, do garnka włożyć rybę i delikatnie przykryć sosem. Dusić na małym ogniu około 10 minut, aż mięso się zetnie. Na koniec dodać posiekany koper.
Podawać z ryżem i surówką z warzyw sezonowych. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)