środa, 24 lipca 2019

pulpeciki jaglano-cukiniowe

Uwielbiam cukinię. Tym razem występuje jako jeden z głównych składników pulpetów. Robi się szybko, smakuje dobrze, jest zdrowe. Czego chcieć więcej? Propozycja obiadowa, kolacyjna albo jako przekąska do pracy. Polecam.

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki startej cukinii
łyżka koncentratu pomidorowego
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
świeże zioła np. natka pietruszki - posiekać
zmielone płatki owsiane lub dowolne otręby


1. Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię zetrzeć i odstawić na kilka minut po czym odcisnąć nadmiar soku.
3. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę.
4. Do ugotowanej i lekko odparowanej kaszy dodać wszystkie składniki. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
5. Formować pulpeciki i obtoczyć w zmielonych płatkach owsianych lub otrębach. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w 180 stopniach. 
Podawać z ulubioną surówką. 

2 komentarze:

  1. Propozycja jak znalazł dla mnie, prawie zawsze mam w domu cukinię i kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuj przepis, możesz go wzbogacać startą marchewką, skórką cytryny lub ziarnami np. sezamem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)