wtorek, 23 lipca 2019

omlet biszkoptowy z kremem i twarożkiem

Puszysty, biszkoptowy omlet przełożony dowolnym ulubionym kremem i posypany rozkruszonym twarożkiem, obowiązkowo z owocami. Odlotowe śniadanie na dobry początek dnia.
U mnie omlet posmarowany został kremem z kasztanów, ale może to być masło orzechowe, powidła śliwkowe, domowa nutella, to na co masz ochotę.

Składniki:
2 jajka
mała łyżeczka słodzidła np. ksylitolu
łyżka mąki np. owsianej
dwie łyżki dowolnego kremu
dwie łyżki rozkruszonego twarogu
garstka owoców
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukru, kiedy białka są gotowe dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Na dobrej jakości patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wlewamy masę jajeczną i przykrywamy przykrywką. Po 2-3 minutach brzegi omletu podważamy silikonową łopatką. Omlet przewracamy na drugą stronę za pomocą talerza. Gotowy omlet przekładamy na talerz, smarujemy kremem, posypujemy rozkruszonym twarogiem i posypujemy owocami. Składamy na pół i voila! 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)