Składniki:
2 młode, nieduże cukinie
szklanka nerkowców, namoczonych przez noc w zimnej wodzie lub przez godzinę we wrzątku
6 łyżek soku z cytryny
6 łyżek mleka roślinnego
8 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki płatków drożdżowych
garść świeżej bazylii lub innych posiekanych ziół
ząbek czosnku
sól i pieprz
Cukinię umyć i przy pomocy obieraczki pokroić na cienkie i długie paski, nie powinny mieć pestek.
Nerkowce opłukać i odsączyć za pomocą ręcznika papierowego, przełożyć do blendera, dodać sok z cytryny, mleko roślinne, posiekane pomidory, płatki drożdżowe, czosnek i bazylię. Zmiksować na gładki krem. Twarożek doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na każdy pasek cukinii nałożyć czubata łyżeczkę twarożku, rozsmarować i zwinąć w roladkę. Można przekłuć wykałaczką, aby się nie rozwinęły. Roladki ułożyć na talerzu i odstawić na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)