środa, 11 stycznia 2017

kopytka jaglane z sosem grzybowym

Przyszedł czas, aby zrobić wegańskie kopytka. Podstawa to ugotowana kasza jaglana, którą blenduję jeszcze ciepłą. Dodaję mąki i w zasadzie można formować wałki, pokroić na ukośne kawałki i gotować. Do tego sos grzybowy. Zajadam się tym daniem.


Sos:
cebula
40 g suszonych grzybów (grzyby namoczyć na noc)
łyżka oliwy
sól, pieprz

Namoczone grzyby gotować do miękkości około godziny. Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać do ugotowanych grzybów. Całość zblendować. Doprawić do smaku, jeśli sos jest za gęsty dolać wody lub bulionu warzywnego. 

Składniki;
200 g kaszy jaglanej
70 g mąki ryżowej
około 5 łyżek tapioki lub mąki ziemniaczanej + do podsypania
pół łyżeczki soli

1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i jeszcze ciepłą zblendować.
2. Po odparowaniu dodać mąki, sól i wyrobić ciasto.
3. Blat podsypać mąką. Ciasto podzielić na kilka kawałków i z każdego uformować wałek. Pokroić na ukośne kawałki.
4. W garnku zagotować wodę i wrzucać pokrojone kopytka. Po wypłynięciu gotować 2 minuty. 
Podawać z sosem, posypać natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)