sobota, 7 stycznia 2017

sałatka nicejska

Wspólne babskie krojenie składników na sałatkę jest świetną okazją do rozmów mamy z córką. Miło tak spędzać czas. Ania sama wymyśliła, co dziś zjemy na kolację. Nicejska sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, pomidorami, oliwkami, polana sosem vinegrette. 

Składniki:
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 kiszone ogórki
200 g ugotowanej fasolki szparagowej
3 jajka ugotowane na twardo
około 15 oliwek
pęczek szczypiorku
2 pomidory

Sos: 
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz młotkowany z kolendrą

Wszystkie składniki na sos staranie połączyć.   

1. Ziemniaki i jajka obrać. Pokroić na ósemki, tak samo postąpić
z pomidorami.
2. Ogórki pokroić w plasterki. Oliwki przekroić na pół.
3. Wszystkie składniki układać w głębokiej misce, każdą warstwę posypać szczypiorem i polać sosem.
4. Przed podaniem schłodzić około godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)