wtorek, 24 stycznia 2017

sernik z kulkami orzechowymi

Pyszny wilgotny sernik z kulkami orzechowymi. Niebo w gębie.

Składniki na spód ciasta:

1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
jajko
1/4 szklanki cukru
łyżka gęstej śmietany
pół kostki margaryny lub masła
duża łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem.

Sernik:
1 kg zmielonego sera lub z wiaderka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki mleka
8 jaj
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru (można dodać 1 i 1/2 szklanki jeśli wolicie słodsze)
szczypta soli


Z białek ubić pianę z połową cukru i szczyptą soli. Odstawić.
Ser przełożyć do wysokiej miski, ubić z pozostałym cukrem i żółtkami, ubijając dodać olej, a potem rozrobione w mleku budynie. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać. 

Kulki serowe:
300 g zmielonych włoskich orzechów
3/4 szklanki gęstej śmietany
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie 1-2 łyżki kakao (wtedy śmietany będzie więcej o dwie łyżki)

Wszystkie składniki wymieszać i uformować kulki.

Połowę masy serowej wylać na blaszkę, ułożyć kulki i wylać pozostałą masę. 
Piec w 180 stopniach około 75 minut lub do suchego patyczka. Gdy góra zacznie się za mocno rumienić można przykryć ją folią aluminiową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)