piątek, 6 stycznia 2017

ryba w papilotach

Szybki i smaczny pomysł na upieczenie ryby w paczuszce zrobionej z pergaminu. Zainspirowała mnie Beata Śniechowska, nowością było użycie octu balsamicznego do skropienia warzyw oraz dodanie do ryby oliwek. U mnie pstrąg, ale może być każda inna ryba np. dorada, labraks czy świeża makrela. Warzywa, które dodamy do takiej ryby to kwestia naszych upodobań np. cukinia, cienkie plastry ziemniaków, biała część pora. Do środka można włożyć gałązki ziół np. koperku, rozmarynu, pietruszki.
Zdrowo, dietetycznie, pysznie!


Składniki:
ryba
kilka pomidorków koktajlowych
pół mięsistego pomidora
kawałek papryki słodkiej i chili
kilka oliwek
2 ząbki czosnku
kilka plastrów cytryny plastry cytryny
łyżka octu balsamicznego 
sól, pieprz
biała część pora
zioła: u mnie rozmaryn i bazylia

Wykonanie:
1. Paprykę, por, pomidorki, pomidora, pokroić na cząstki i ułożyć na pergaminie, polać octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem.
2. Oczyszczoną i umytą rybę osuszyć, naciąć w kilku miejscach i doprawić solą i pieprzem, z zewnątrz i w środku.
3. Do środka ryby włożyć 2-3 plastry cytryny, czosnek pokrojony w plasterki, zioła. Na wierzch ryby można ułożyć jeszcze cytrynę, plasterki papryczki chili.
4. Zawinąć jak cukierka, ale niezbyt ciasno, żeby była cyrkulacja powietrza.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec około 20-30 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze :)