wtorek, 9 maja 2017

frytki na dwa sposoby

Oto moje ulubione frytki, które dość często jem na kolację. Podane w dwóch wersjach z sosem tzatziki lub jajkiem w koszulce. Nie ma nic prostszego (no może poza schrupaniem surowego jabłka lub marchewki) i smaczniejszego. 


Składniki na 2 porcje:
2 średnie bataty
pół średniego pora
3 łyżki oliwy z oliwek
ulubione zioła np. oregano, prowansalskie, rozmaryn
sól morska lub himalajska
dwie duże garści jarmużu


Bataty i selera obrać i pokroić w słupki tak jak na frytki. Warzywa wymieszać z oliwą i ziołami. Blachę wyłożyć pergaminem, wyspać warzywa. Piec w 190 stopniach około 20-30 minut. W połowie pieczenia wyłożyć na warzywa jarmuż. 

Jajka w koszulce

W garnku zagotować wodę, dodać dwie łyżki octu. Jajko wybić do miseczki. Zamieszać wodę i delikatnie wylać jajko, trzymając miseczkę tuż nad wodą. Jajka gotować 3,5 minuty.

Sos tzatziki:
2-3 ogórki gruntowne
ząbek czosnku
mały kubek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
dwie gałązki koperku

Ogórki i czosnek obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)