czwartek, 11 maja 2017

łosoś w tymiankowej marynacie

Danie, które znowu nie wymaga wielkiego wysiłku, a smakuje znakomicie. Łosoś marynowany w tymianku i sosie tamari (sos produkowany ze sfermentowanej soi bez zawartości pszenicy). Dobrze rybę na kilka godzin odstawić do lodówki, aby dokładnie przeszła smakiem przypraw.

Składniki:
3 filety z łososia (po ok 170g)
4 łyżki sosu tamari
pół łyżeczki suszonego tymianku
ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach

Składniki sosu dobrze wymieszać i wytrzeć w rybę. Całość przełożyć do szczelnie zamkniętego naczynia i odstawić do lodówki.

Każdy kawałek ryby owinąć w  folię aluminiową. Paczuszki z  rybą położyć w garnku do gotowania na parze na 15 minut. Podawać
z surówką, sałatą, młodymi ziemniakami lub czarnym ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)