Składniki:
2 nieduże cukinie
korzeń pietruszki
10 cm białej części pora
ząbek czosnku
łyżka masła klarownego
około 3 szklanek gorącej wody
Przyprawy:
sól, pieprz
po 3 szczypty estragomu, tymianku, majeranku
około 10 liści bazylii
około pięciu listków mięty
2 gałązki lubczyku lub pietruszki
pestki dyni
W rondelku roztopić masło dodać posiekany por, pietruszkę i czosnek. Poddusić aż pietruszka zmięknie. W razie konieczności podlać kilkoma łyżkami wody. Dodać cukinię pokrojoną w plasterki, suszone zioła, zalać gorącą wodą, gotować do miękkości.
Doprawić do smaku. Dodać posiekane świeże zioła i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności dodać wody.
Zupę wyłożyć na talerz. Posypać pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)