piątek, 12 maja 2017

kruche ciasto z rabarbarem i kremem patissiere

Kruche ciasto z dodatkiem aromatycznego imbiru, cynamonu i zmielonych orzechów włoskich, do tego słodki krem patissiere i kwaskowy rabarbar. Słowem pysznie! Znakomite połączenie, zrównoważone smaki, Czy trudno zrobić? Nie, ponieważ mi się udało, ja za skomplikowane przepisy raczej się nie zabieram. 



Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
220 g zimnego masła
3/4 szklanki cukru (mile widziany brązowy, u mnie ksylitol)
jajko
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajko i wyrobić na kruszonkę. Przykryć folią i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 

Blaszkę wyłożyć papierem, wysypać 3/4 kruszonki i lekko ubić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 15 minut.

Krem patissiere:
600 ml mleka
6 dużych żółtek
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru (w tym połowa cukru z prawdziwą wanilią)

150 ml mleka wlać do naczynia, dodać żółtka, cukier i mąki. Całość połączyć za pomocą miksera. W większym garnku zagotować 450 ml mleka, kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i wlać mieszankę z jajek. Cały czas energicznie mieszać rózgą albo za pomocą miksera ustawionego na najniższe obroty. Gotować około minuty, nie przerywać mieszania. Garnek zdjąć z gazu, a krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała kremu, wtedy nie zrobi nam się kożuch.

Rabarbar
700-800 g rabarbaru
po pół łyżeczki cynamonu i imbiru
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar pokroić na kawałki około 1 cm. Można zrezygnować z obierania. Połączyć wszystkie składniki i odstawić.

Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, krem patissiere i pozostałą kruszonkę. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.


Przepis został przeze mnie skradziony ze strony MojeWypieki
i troszkę zmodyfikowany. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)