Składniki:
150 ml oliwy u mnie olej winogronowy, bo jest w delikatny
w smaku
50 g ciemnego kakao
125 ml wrzątku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g bardzo drobno zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki sody
200 g cukru (u mnie ksylitol)
3 wiejskie jaja
szczypta soli
opcjonalnie: szczypta cynamonu, kardamonu i chili
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Kakao zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, na aksamitną masę.
Jajka zmiksować z cukrem, szczyptą soli, a potem stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać wystudzoną masę kakaową, zmiksować. Dodać migdały i sodę. Wymieszać. Przelać do małej tortownicy. Upiec 45-55 minut, lub do suchego patyczka. Grudki na patyczku to zmielone migdały, ważne by masa czekoladowa nie przykleiła się do patyczka.
Można polać masą czekoladową, którą ja zrobiłam tak:
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki kakao
1 łyżka wrzątku
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)