poniedziałek, 31 października 2016

porzeczkowiec

Hmmm co napisać o porzeczkowcu? Pyszne ciach.  Piekłam go wiele razy, najwięcej na imprezki dla koleżanek, na urodziny, imieniny, święta, a nawet na wesele. Postawiony na stole ma spore wzięcie, bo dobrze smakuje. Jest wyjątkowy, świąteczny. Polecam! Biszkopt warto upiec dzień wcześniej. Ciasto składa się
z biszkoptu, masy serowej, masy śmietanowej i posypki czekoladowej.







Składniki

Masa kakaowa:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3 duże łyżki ciemnego kakao

Wszystko zagotować, mieszać, by rozpuścił się cukier. Wystudzić.

Biszkopt:
6 białek
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli

Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. 
Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. 
Stopniowo wlewać ostudzoną masę kakaową, nie przerywając ubijania. 
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewam ją, ubijając na najmniejszych obrotach.
Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Piec w 170 st. ok 45 minut, lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż. 

Masa serowa:
1/2 kg serka śmietankowego
1 miękkie masło
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki starannie zmiksować, do całkowitego połączenia.

Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu

Schłodzoną śmietankę  ubić z cukrem aż lekko zgęstnieje, dodać śmietanfixy. Ubić krótko, uważać, by nie zrobiło się tzw. masło. 

duży słoik dżemu porzeczkowego
tabliczka gorzkiej czekolady 75% kakao

Wykonanie:
Jedną cześć biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym. Na to wyłożyć całą masę serową. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierch posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć na nią masę śmietanową. posypać startą czekoladą.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Ciasto jest obłędne

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takich sprawdzonych i ulubionych przepisów na ciasta zawsze chętnie się wraca :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)