z biszkoptu, masy serowej, masy śmietanowej i posypki czekoladowej.
Składniki
Masa kakaowa:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3 duże łyżki ciemnego kakao
Wszystko zagotować, mieszać, by rozpuścił się cukier. Wystudzić.
Biszkopt:
6 białek
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli.
Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Stopniowo wlewać ostudzoną masę kakaową, nie przerywając ubijania.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewam ją, ubijając na najmniejszych obrotach.
Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Piec w 170 st. ok 45 minut, lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
Masa serowa:
1/2 kg serka śmietankowego
1 miękkie masło
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki starannie zmiksować, do całkowitego połączenia.
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem aż lekko zgęstnieje, dodać śmietanfixy. Ubić krótko, uważać, by nie zrobiło się tzw. masło.
duży słoik dżemu porzeczkowego
tabliczka gorzkiej czekolady 75% kakao
Wykonanie:
Jedną cześć biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym. Na to wyłożyć całą masę serową. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierch posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć na nią masę śmietanową. posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Ciasto jest obłędne
OdpowiedzUsuńDo takich sprawdzonych i ulubionych przepisów na ciasta zawsze chętnie się wraca :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń