poniedziałek, 10 października 2016

krem dyniowy z imbirem

Dynia nie od razu przypadła mi do gustu. Eksperymentowałam ze smakami... Miłość przyszła z czasem. Dziś nie wyobrażam sobie jesieni bez niej. Oto przepis na najprostszy krem dyniowy.



Składniki:
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
500 g dyni
2 marchewki
około 1 l bulionu warzywnego*
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
centymetr świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
ziarna dyni
opcjonalnie: gęsty jogurt



1. Cebulę obrać, posiekać, masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. 
2. Dynię obrać, wydrążyć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić na kawałki.
3. Warzywa wymieszać z cebulą i dusić, ciągle mieszając.
4. Dolać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.
5. Na koniec zupę zmiksować, doprawić do smaku przyprawami: imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeśli masz śwież imbir, zetrzyj go i dodaj do do zupy przed zmiksowaniem.
6. Wlać na talerz, pospać pestkami dyni, opcjonalnie dodać kleks jogurtu.

* Jeśli nie masz bulionu warzywnego, zalej zupę gorącą wodą, dodaj 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Przed zmiksowaniem należy je usunąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)