niedziela, 23 października 2016

sałatka z pieczonego buraka i selera

Ty buraku! Lubię cię :)
 Bardzo smakują mi domowe frytki z piekarnika robione z buraka, batata i selera. Mniam!
Stąd dziś warzywa do obiadu, które upiekły się przy okazji przyrządzania kurczaka. Do tego zaskakujący sos z jogurtu i sosu tamari. Nie masz? Kup koniecznie, to lepsza wersja sosu sojowego. To nie tylko dodatek do obiadu, ale świetna propozycja przekąski, którą zabierzesz ze sobą do pracy. 



Składniki:
4-5 buraków
duży seler
duży ząbek czosnku
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki sosu tamari
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

1. Buraki i selera obrać, pokroić w drobną kostkę. Polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
2. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć warzywa i upiec w piekarniku.
3. Sos: jogurt wymieszać z sosem tamari, startym ząbkiem czosnku.
4. Warzywa po ostudzeniu przełożyć do miski i wymieszać z sosem. Sos powinien być wyrazisty w smaku. 

2 komentarze:

  1. Podpowiedz, jak długo piec takie pokrojone buraki i selera?

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa potrzebują około 20-25 minut. Sprawdzam patyczkiem czy już są miękkie. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)