Składniki:
400 g mielonej wołowiny, dobrej jakości
mała główka kapusty (lub 1/2 średniej)
papryka
duża cebula
ząbek czosnku
300 g małych pieczarek
pół pęczka szczypiorku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka mielonej wędzonej papryki
3 łyżki sosu sojowego lub tamari
sól, pieprz
1-2 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Ząbek czosnku i cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo i białe włókna, pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w paski. Szczypior pociąć nożyczkami na kawałki. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać kminek i paprykę oraz cebulę
i czosnek przesmażyć.
i czosnek przesmażyć.
3. Do cebuli dodać mięso, sos sojowy i smażyć aż zbije się w grudki. Często mieszać.
4. Dodać paprykę, kapustę, pieczarki. Dusić około 15 minut po przykryciem. W razie konieczności podlać odrobiną wody.
5. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Posypać szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)