poniedziałek, 3 października 2016

smażona mielona wołowina z kapustą

Danie jednogarnkowe w sam raz na obiad w chłodny jesienny dzień. Wyszło spontanicznie, podczas robienia zakupów i robiąc bilans tego, co jest jeszcze w domu. Lubię dania jednogarnkowe, bo mają sporo smaku, są łatwe w odgrzewaniu na następny dzień, szybko się je robi.  



Składniki:
400 g mielonej wołowiny, dobrej jakości
mała główka kapusty (lub 1/2 średniej)
papryka
duża cebula
ząbek czosnku
300 g  małych pieczarek
pół pęczka szczypiorku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka mielonej wędzonej papryki
3 łyżki sosu sojowego lub tamari
sól, pieprz
1-2 łyżki oliwy

Wykonanie:
1. Ząbek czosnku i cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo i białe włókna, pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w paski. Szczypior pociąć nożyczkami na kawałki. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać kminek i paprykę oraz cebulę
i czosnek przesmażyć.
3. Do cebuli dodać mięso, sos sojowy i smażyć aż zbije się w grudki. Często mieszać.
4. Dodać paprykę, kapustę, pieczarki. Dusić około 15 minut po przykryciem. W razie konieczności podlać odrobiną wody. 
5. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Posypać szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)