poniedziałek, 31 października 2016

kotlety gryczano-selerowe

Kotlety wcale nie muszą być mięsne. Dziś wersja wegańska zrobiona z myślą o mojej córce, reszta jadła schab z żurawiną. Spróbowałam tych kotletów i muszę powiedzieć, że ten wegański obiad był smaczniejszy, lżejszy. Pyszny.



Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
pół dużego selera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
cebula
ząbek czosnku
liść laurowy
3 ziela angielskie
po pół łyżeczki przypraw: mielonej kolendry, czosnku
łyżeczka mielonej wędzonej papryki
olej winogronowy do smażenia

ziarna słonecznika do obtoczenia kotletów

Obrany seler pokroić w kostkę. Kaszę gryczaną wsypać do garnka, wrzucić pokrojony seler. Zalać 2 i 3/4 szkl. wody, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyjąć przyprawy.
W tym czasie obrać cebulę i czosnek, posiekać i przesmażyć na łyżce oleju, razem z wędzoną papryką.
Kaszę odparować, dodać do niej cebulę i przyprawy (oprócz natki). Całość zmiksować. Na tym etapie należy spróbować masę, smak ma być wyrazisty, nie może być mdły. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Uformować kotlety, Obtoczyć w ziarnach słonecznika.
Smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Podawać z ulubioną surówką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)