poniedziałek, 10 października 2016

sadzone jajka w kolorowej obsadzie

Uwielbiam to śniadanie, bo jest smaczne i ma piękne kolory. A jak na talerzu jest kolorowo to znaczy, że jest zdrowo. No chyba, że to tort z barwnikami ;) Pomysł podpatrzony na  blogu szybka przemiana, tylko tam jest komosa a dziś u mnie kasza jaglana, która została w pudełeczku po jakimś innym daniu. Podstawa to: ziarna (jaglana, komosa, pęczak), awokado i jajka, jakie dodasz kolorowe warzywa to już Twoja wyobraźnia, zasoby Twojej lodówki. Będzie pysznie!



Składniki:
pół czerwonej cebuli
pół papryki
kawałek marchewki
łodyga selera naciowego
pół małego awokado
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła, u mnie dziś prowansalskie
łyżeczka oliwy

1. Warzywa obrać i pokroić, tak jak masz ochotę.
2. Na patelni rozgrzać oliwę dodać warzywa, chwilę podsmażyć. Lubię jak pozostają al dente.
3. Dodać kaszę i podgrzać mieszając, doprawić do smaku i zdjąć na talerz. Dodać pokrojone awokado.
4. Na patelni usmażyć dwa sadzone jajka.
5. Jajka wyłożyć na kolorowy talerz.
6. Zajadać z uśmiechem, bo to mega zdrowe śniadanie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)