niedziela, 2 października 2016

omlet ziołowy

Dawno nie jadłam jajek na śniadanie, więc dziś omlet ziołowy. Pyszna odmiana po owsiankach. 



Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanego lubczyku
1 łyżeczka posiekanej  natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz

Jako dodatek świeże warzywa, u mnie:
1/2 żółtej papryki
1/4 czerwonej cebuli
mały pomidor
3 listki świeżej bazylii 

Jajka dokładnie rozkłócić widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i wylać masę jajeczną. Usmażyć omlet. Obracam go na drugą stronę za pomocą talerza, ale można przykryć patelnię pokrywką, spód się zrumieni, a góra zetnie.

Omlet zdjąć na talerz, podawać z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)