poniedziałek, 28 listopada 2016

duszona wątróbka z jabłkiem i majerankiem

Rzadko sięgam po podroby, ale jeśli już to najczęściej jest to wątróbka drobiowa. Dziś w najprostszej odsłonie duszona
z jabłkiem, które nadaje jej słodkości, z cebulą i majerankiem, który uwielbiam. Smaczne danie, niedrogie i szybkie
w przygotowaniu. 



Składniki na 3 porcje 
500 g wątróbki z kurcząt, umytej i oczyszczonej
dwie cebule
3 ząbki czosnku
duże jabłko
2-3 łyżki masła klarowanego

Przyprawy:
 sól morska, pieprz i majeranek


1. Masło rozpuścić na patelni.
2. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pokrojony w plastry.
3. Po chwili dodać pokrojone w półksiężyce jabłko i wątróbkę.
4. Smażyć pod przykryciem, aż wątróbka stanie się miękka, a cebula i jabłka rozpadną się.
5. Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i majerankiem.


ugotowane buraki
3 garście rukoli
plaster fety

Dresing do buraków:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki połączyć. 

Ugotowane buraki obrać, pokroić w plastry i ułożyć na talerzu, zostawiając środek wolny, posypać rukolą i fetą, a następnie skropić dresingiem. Pośrodku talerza wyłożyć wątróbkę.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)