Zrobiłam grzanki z serem pleśniowym, który jest mega pyszny, ale niezwykle kaloryczny, więc należy sięgać po niego z umiarem. Poza tym ma on o wiele więcej wapnia niż sery twarogowe, których od roku nie jadam. Jednak ze względu na konieczność wapnia w diecie pozwalam sobie od czasu do czasu na sery pleśniowe. Tu słodycz gruszki i chrupkość orzechów smacznie się skomponowały.
Ponieważ danie jest proste jak drut nie podam dokładnych proporcji składników, bo to zależy dla ilu osób szykujecie śniadanie.
Składniki:
pieczywo: bagietka, chleb żytni, bułki wieloziarniste, u mnie chleb gryczany
ser pleśniowy brie lub camembert
gruszka
kilka orzechów włoskich posiekanych na mniejsze kawałki
opcjonalnie konfitura np. żurawinowa, borówkowa u mnie z jarzębiny
Gruszki umyć i pokroić na cienkie plastry.
Na pieczywie ułożyć owoce i ser pleśniowy, posypać orzechami.
Zapiekać w piekarniku 10-15 min. w temperaturze 180 st.
Grzanki podawać z konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)