sobota, 5 listopada 2016

pizza rodzinna z grillowaną cukinią i mozzarellą

Sobota to dzień na fast foody, ale tylko domowe. Dzisiaj w kuchni byłam szefem, który wydaje polecenia. Córka zrobiła pizzę przy moim minimalnym zaangażowaniu. Nieskromnie powiem, że na koniec posiłku oczekuję choćby maleńkiej pochwały, tak się do tego przyzwyczaiłam, że zapomniałam kto tę pizzę zrobił. Aniu, gratuluję :) Mam pozwolenie na zamieszczeniu jej na blogu, wszak to dzieło rodzinne ;)



Ciasto:
330 g mąki + mąka do rozwałkowania ciasta
2 łyżki oliwy z oliwek
około 190 ml ciepłej wody
30 drożdży
pół łyżeczki soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać z ciepłą wodą. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy wodę z drożdżami i oliwę
z oliwek. Wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne i miało jednolitą konsystencję. Wkładamy do miski oprószonej mąką
i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na pół godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość. Używam tu jednego
z ulubionych kuchennych gadżetów czyli miski tupperware do ciasta drożdżowego. Ciasto w misce ma odpowiednie warunki
i wyrasta szybciej niż przykryte ściereczką.


Składniki pizzy:
10 koktajlowych pomidorków
80 g szynki
listki świeżej bazylii
125 g mozzarelli
100 g sera gouda
1 cukinia
ząbek czosnku
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie 2 łyżki pasty z papryki*
zioła do pizzy lub suszone oregano

1. Cukinię myjemy, osuszmy i kroimy na cienkie plastry, za pomocą pędzelka smarujemy ją oliwą, oprószamy solą i pieprzem grillujemy aż się zrumieni. uwielbiam te ciemne paseczki na niej :)
2. Sos do posmarowania pizzy: do koncentratu pomidorowego dodajemy starty ząbek czosnku i pastę z papryki jeśli takową posiadamy.
3. Oliwki kroimy w plastry.
4. Ser gouda ścieramy na tarce.
5. Ciasto na pizzę wykładamy na blat podsypany mąka.  Wałkujemy ciasto za pomocą wałka, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. 
6. Na ciasto wykładamy sos, posypujemy serem gouda.
7. Wykładamy pozostałe składniki: cukinię, szynkę, oliwki, przekrojone na pół pomidorki i kawałki mozzarelli. Posypujemy suszonymi ziołami.
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 minut. Za pomocą łopatki pod koniec pieczenia sprawdzam czy spód pizzy jest lekko rumiany.
9. Przed podaniem układamy listki świeżej bazylii.


Pasta z papryki:
Paprykę kroję na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i piekę
w piekarniku aż skórka stanie się czarna. Ściągam skórkę i miksuję z odrobina oliwy z oliwę. Pasta gotowa. Świetna do zup, kanapek, jako dip do surowych warzyw oraz dodatek do pizzy.





2 komentarze:

  1. Wygląda ssmakowicie! Na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Najczęściej wrzucamy do pizzy pieczarki, paprykę i kukurydzę. Ta dzisiejsza była smaczną odmianą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)