środa, 2 listopada 2016

karczek z cebulową

Prawda jest taka, że to danie nijak się ma do mojego codziennego jedzenia, pasuje jak kwiatek do kożucha, ale robię je od wielkiego święta, bo uwielbiam jego smak. Nie powinnam, ale lubię, kotlety są soczyste, mają niepowtarzalny smak. Nie myślę o kaloriach, nie ma sensu. Danie polecam zaserwować gościom, będę mile zaskoczeni ;) Przepisem podzieliła się ze mną bratowa mojego męża, za co jestem jej wdzięczna.



Składniki:
6 kotletów z karkówki po ok. 150 g każdy
zupa cebulowa Knorr
ok. 300-400 g pieczarek
mała cebula
kwaśna śmietana
sól, pieprz


Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plastry. Przesmażyć. Tak, by grzyby puściły sok. Odsączyć. 
Kotlety oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Kotlety posypać zupą cebulową (suchym proszkiem), wyłożyć pieczarki, przykryć solidnym kleksem ze śmietany. 
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)