wtorek, 1 listopada 2016

jabłecznik kruchy

Jedno z najłatwiejszych ciast - kruchy jabłecznik. Mówi się, że do ciast z jabłkami najlepsza odmiana to szara reneta. Mam swój sposób, kupuję kilka różnych odmian i mieszam je. 



Składniki:
500 g maki
250 tłuszczu (margaryna lub masło)
2 duże jajka
170 g cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-1,5 kg jabłek
opcjonalnie: cynamon

Wykonanie:
Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier, śmietanę. Ciasto włożyć do lodówki. 
W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na półksiężyce i przesmażyć około 10 minut. Dodać cynamon.
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na dwie części (większą 3/4 ciasta i mniejszą 1/4 ciasta). Jedną część rozwałkować i przenieść na blaszkę, wyłożyć jabłka. Drugą część rozwałkować i przykryć ciasto lub wykrawać paski i zrobić na wierzchu kratkę. Piec około 40 min. w 180 st. Posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)