niedziela, 6 listopada 2016

sałatka z awokado i jajka

Propozycja na śniadanie albo na kolację. Lubię bardzo. 



Składniki:
ogórek
kilka pomidorków koktajlowych
pół awokado
2 jajka ugotowane na miękko
pół małej czerwonej cebuli
sól, pieprz
ulubione zioła
łyżeczka oleju (u mnie olej z suszonych pomidorów z pestkami dyni)
kromka żytniego chleba

1. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki.
2. Pomidorki kroimy na pół.
3. Cebulę kroimy w cienkie krążki.
4. Awokado kroimy w kostkę (zostawiamy w lodówce tę cześć awokado, w której została pestka, wkładamy ją do pojemnika, wykorzystamy w innym daniu).
5. Jajka gotujemy na miękko, 3 minuty od chwili zagotowania).
6. Wszystkie składniki sałatki układamy na talerzu, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i polewamy łyżeczką oliwy.
7. Kromkę chleba rumienimy na suchej patelni, można pieczywo posmarować niewielką ilością oliwy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)