środa, 23 listopada 2016

pizza z batata

Moje kubki smakowe zaliczają tę pizzę do ulubionych. Spód z batata jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej pizzy, a ponieważ uwielbiam bataty ta jest numerem jeden. Nie podaję dodatków, niech to będą Wasze ulubione składniki. Można zrezygnować z sera i wierzch posypać płatkami drożdżowymi wtedy będzie wersja wegańska.







Składniki na 1 sporą porcję taką jak na zdjęciu:
1 ugotowany batat 200 g
ok. 80 g mąki owsianej
spora szczypta soli

Batata gotuję w mundurku, a dopiero potem obieram. Ostudzić, rozgnieść widelcem, dodać mąkę i wyrobić ciasto, posolić. Konsystencją przypomina plastelinę, nie powinno się zbytnio lepić do rąk.
Małą blaszkę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód pizzy i podpiec w piekarniki 210 st. 15 minut z termoobiegiem. Następnie spód posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć składniki i piec jeszcze 7 minut zmniejszając temperaturę do 180 st. i wyłączając termoobieg.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)