wtorek, 29 listopada 2016

granola z daktylami

Mam wrażenie, że coraz trudniej znaleźć w sklepie gotowe, pyszne i zdrowe musli, płatki śniadaniowe czy granolę. Przede wszystkim zawierają mnóstwo syropu glukozowo-fruktozowego, słodzików. Mają sztuczny smak. Można w nich znaleźć twarde kawałki bakalii, których nie sposób pogryźć. Stąd domowa granola.
Pyszna, pachnąca, która znika raz! dwa! trzy!



Składniki można komponować według własnego gustu i pomysłu. Bazą są płatki np. owsiane, coś chrupkiego: orzechy i ziarna oraz coś słodkiego czyli miód i bakalie.
Na specjalne zamówienie mojej córki jej ulubione smaki.

400 g płatków owsianych
3 solidne łyżki miodu
30 g ziaren słonecznika
30 g pestek dyni
100 g orzechów włoskich

100 g suszonych moreli
100 g daktyli


Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wymieszać
i rozłożyć na blasze do pieczenia. Orzechy można wcześniej posiekać. Polać miodem. Prażyć w piekarniku nagrzanym
do 180 st. aż się przyrumienią, często mieszając. Kiedy mieszanka przestygnie dodać pokrojone morele i daktyle. 

Całość przełożyć do słoików. Zjeść w ciągu dwóch tygodni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)