czwartek, 3 listopada 2016

zupa z boczniakami

Bardzo lubię tę zupę. Nie będę jej porównywać do flaczków, bo flaków nie gotuję, choć dobrze przygotowane są smaczne, jednak mogą tę zupę przypominać. Wersja jest wegańska, ale lubiący mięso mogą ja ugotować na np. żeberkach.



Składniki na około 3-litrowy garnek
350 g boczniaków
pół selera
3 marchewki
korzeń pietruszki
ziemniak
cebula
słodka papryka
sól, pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
wrzątek

Wykonanie:
1. Cebulę obrać i drobno posiekać.
2. Warzywa obrać i pokroić według widzimisię np. w kostkę, paseczki, można zetrzeć na tarce, można też wykorzystać wszystkie możliwości krojenia, jednak ziemniak najlepiej w kostkę :)
3. Boczniaki pokroić w cienkie paseczki.
4. W garnku rozgrzać oliwię, wrzucić cebulę i dwie łyżeczki słodkiej papryki. Zeszklić.
5. Do cebuli dodać jarzyny i przesmażyć około 5 minut, można lekko podlać wodą, by się nie przypaliły.
6. Do warzyw wrzucić boczniaki, przesmażyć około 3-5 minut.
7. Całość zalać wrzątkiem, dodać koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

Dla mnie mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)