wtorek, 18 lipca 2017

dorsz w pomidorach z cukinią

Ile razy zdarzyło nam się cały dzień grzecznie jeść, a wieczorem pochłaniać wszystko, co jest pod ręką? Mi tyle razy, że wolę o tych grzeszkach nie myśleć. Jednak na myśl o tak dobrej i szybkiej w przygotowaniu kolacji nie mam już ochoty na nic, chyba, że na filiżankę herbaty z melisy lub mięty.
Składniki na jedną porcję.

Składniki;
120 g polędwicy z dorsza
50 cukinii
mała cebula
szklanka pokrojonych i obranych ze skórki pomidorów (mogą być z puszki)
łyżka posiekanego szczypioru lub natki pietruszki
kawałek ostrej papryczki (można pominąć)
sól, pieprz, oregano
łyżeczka oliwy

1. Rybę pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. 
2. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.
3. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i smażyć około 2 minut.
4. Dodać rybę i ściąć ją z dwóch stron.
5. Wlać pomidory i posiekaną ostrą papryczkę. Dusić przez około 5 minut. Pomidory powinny trochę odparować.
6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
7. Posypać szczypiorem lub natką pietruszki. 

2 komentarze:

  1. Ale smakołyki. Nie nadążam, a tu już następne.Pozdrawiam Jola

    OdpowiedzUsuń

  2. Rożnie to bywa podczas wakacji z umieszczaniem przepisów, ale staram się :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)