niedziela, 9 lipca 2017

pizza leśna na spodzie z kalafiora

Do trzech razy sztuka i w końcu mogę powiedzieć, że spód kalafiorowy do pizzy jest naprawdę dobry. Początkowo nie udawał mi się, ale powodem było niewystarczające odciśnięcie wody z kalafiora. Dziś pizza z kurkami, pieczarkami i szynką. Można tradycyjnie posypać ją startym serem, ja jednak ser dodałam do spodu, a na wierzch dania dałam nieaktywne płatki drożdżowe. Z podanych proporcji wyszła jedna pizza (20x20 cm). Porcję można podwoić. 

Składniki:
1/2 średniego kalafiora
jajko
30 g żółtego sera 
sól

Kalafiora zetrzeć na tarce i przesmażyć na suchej patelni około 8 minut. Często mieszać, by nie przypalić. Woda powinna wyparować z kalafiora. Warzywo ostudzić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i podpiec w 180 stopniach C. przez około 15 minut.

Dodatki do pizzy;
1/2 cebuli
50 g kurek
2 pieczarki
plaster szynki
łyżka klarowanego masła
łyżka płatków nieaktywnych drożdży

Masło rozpuścić na patelni, przesmażyć posiekana cebulę, pieczarki i kurki, doprawić solą i pieprzem. 

Sos: 
łyżka koncentratu pomidorowego
mały ząbek czosnku
szczypta oregano

Ząbek czosnku zetrzeć i wymieszać z koncentratem i oregano.

Podpieczony spód pizzy posmarować koncentratem, posypać płatkami drożdżowymi, wyłożyć grzyby, kawałeczki szynki. Wstawić na 7 minut do piekarnika. Posypać zieloną pietruszką.

Pizzę można podawać z sosem czosnkowym. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)