wtorek, 4 lipca 2017

makaron z kurkami, szpinakiem i orzechami

Dzisiaj na obiad danie proste w przygotowaniu i wykwintne w smaku - makaron z kurkami, świeżym szpinakiem i chrupiącymi orzechami. Przygotowany z sosem śmietanowym. Pysznie! Zwłaszcza, kiedy słyszysz: "Jest dokładka"? Jasne, że jest, tylko trzeba się spieszyć. 

Składniki:
400 g kurek
cebula
2 ząbki czosnku
150 g szpinaku
40 g orzechów włoskich
200 g śmietany 30%
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
natka pietruszki

paczka makaronu np. wstążki

Kurki oczyścić. Wlewam gorącą wodę do wysokiej miski, wsypuję łyżkę soli i wrzucam kurki. Piasek z grzybów opada na dno. W razie konieczności czynność powtarzam.
Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać  posiekane orzechy, wrzucić kurki i smażyć około 5 minut. Dodać szpinak, mieszając poczekać, aż zmięknie. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Nie płukać zimną wodą! Do sosu można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Makaron wrzucić do sosu, posypać natką pietruszki, wymieszać. Gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)