piątek, 14 lipca 2017

pierogi z farszem jaglano-twarogowym i jagodami

Pierogom nie odmawiam. Najbardziej lubię te z różnymi farszami wytrawnymi, ale domowe pierogi z jagodami w sezonie letnim muszą być obowiązkowo.  Oprócz jagód dodałam do nich zmiksowaną z twarogiem kaszę jaglaną. Staram się ograniczać pszenicę, ale tym razem ciasto jest ze zwykłej maki, można przygotować z innej np. orkiszowej lub gryczanej. Pierogi są przepyszne! Ależ ja jestem skromna ;)

Składniki na ciasto:
800 g mąki
400 ml gorącej wody
50 g masła
szczypta soli

Mąkę wsypać do wysokiego naczynia i zalać wodą, dodać miękkie masło i wyrobić elastyczne ciasto.
Na początku mieszam je łyżką sylikonową, żeby nie poparzyć dłoni, potem zagniatam. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by odpoczęło.

Farsz:
litr jagód

3/4 szklanki kaszy jaglanej
kostka twarogu śmietankowego
5 łyżek cukru np. ksylitolu 
pół łyżeczki cynamonu

Kaszę kilkakrotnie wypłukać i ugotować według przepisu. Odparować, ale jeszcze ciepłą zmiksować z serem, dodać cukier i cynamon, starannie wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nadziewać masą jaglano-serową i jagodami.
Wrzucać na wrzącą wodę. Po wypłynięciu gotować koło 3 minut. 
Można podawać z bitą śmietaną, jogurtem naturalnym lub śmietaną. Istna rozpusta! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)