Pierogom nie odmawiam. Najbardziej lubię te z różnymi farszami wytrawnymi, ale domowe pierogi z jagodami w sezonie letnim muszą być obowiązkowo. Oprócz jagód dodałam do nich zmiksowaną z twarogiem kaszę jaglaną. Staram się ograniczać pszenicę, ale tym razem ciasto jest ze zwykłej maki, można przygotować z innej np. orkiszowej lub gryczanej. Pierogi są przepyszne! Ależ ja jestem skromna ;)
Składniki na ciasto:
800 g mąki
400 ml gorącej wody
50 g masła
szczypta soli
Mąkę wsypać do wysokiego naczynia i zalać wodą, dodać miękkie masło i wyrobić elastyczne ciasto.
Na początku mieszam je łyżką sylikonową, żeby nie poparzyć dłoni, potem zagniatam. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by odpoczęło.
Farsz:
litr jagód
3/4 szklanki kaszy jaglanej
kostka twarogu śmietankowego
5 łyżek cukru np. ksylitolu
pół łyżeczki cynamonu
Kaszę kilkakrotnie wypłukać i ugotować według przepisu. Odparować, ale jeszcze ciepłą zmiksować z serem, dodać cukier i cynamon, starannie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nadziewać masą jaglano-serową i jagodami.
Wrzucać na wrzącą wodę. Po wypłynięciu gotować koło 3 minut.
Można podawać z bitą śmietaną, jogurtem naturalnym lub śmietaną. Istna rozpusta!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)