poniedziałek, 24 lipca 2017

sernik z białą czekoladą i borówkami

Przepyszny sernik z białą  czekoladą i borówkami - ulubiony mojej córki. Warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i porozpieszczać swoje podniebienie albo zaskoczyć swoich gości. Łatwy w wykonaniu. Przygotowuję go na blasze do tarty z wyciąganym dnem. Można też upiec w tortownicy. Do tego ciasta może być ser z wiaderka. 

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni C

Spód ciasta:
200 g herbatników czekoladowych
pół gorzkiej czekolady
80 g masła
łyżka kakao

Herbatniki rozkruszyć na drobny pył. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną masę wlać do herbatników, dodać kakao i wymieszać. Masą wyłożyć dno blaszki. 
 
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
2 białka
3 białe czekolady - rozpuszczone w kąpieli wodnej
1/4 szklanki cukru
łyżka maki ziemniaczanej

Dodatkowo:
2 x 250 g borówki amerykańskiej

Wszystkie składniki połączyć. Nie musisz używać miksera, wystarczy widelec.
Masę wylać na spód z herbatników. Wyłożyć połowę borówek.
Temperaturę zmniejszyć do 130 stopni C, ciasto piec przez 70 minut. Po wystudzeniu wysypać pozostałe borówki. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)