czwartek, 13 lipca 2017

komosa z warzywami

Kolacyjne danie serwowane z patelni. Pyszne i zdrowe. Przygotowałam je na bazie ugotowanej białej komosy, ale proponuję eksperymentować i zamienić komosę na pęczak, kaszę gryczaną niepaloną, ciemny ryż czy co tam masz pod ręką. Nie masz jakiegoś składniku? Przecież nie zrezygnujesz z kolacji. Zastąp go innym np. bób marchewką, szpinak jarmużem. Niech to będzie Twoja kasza z warzywami. Składniki dla 2-3 osób.


Składniki:
100 g komosy ryżowej
pół szklanki ugotowanego i obranego bobu
duży ząbek czosnku
cebula
mała cukinia
spora garść szpinaku
spora garść pomidorków koktajlowych
łyżka oleju z pestek winogron
sól, pieprz i ulubione zioła

1. Komosę ugotuj w proporcji 1:2 (jedna porcja ziaren, dwie porcje wody).
2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. 
3. Dodaj półplasterki cukinii, szpinak i podduś około 2 minut. 
4. Dodaj komosę, bób dopraw do smaku. Na koniec wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Duś jeszcze około minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)