środa, 8 lutego 2017

chili con carne

Jednogarnkowe danie z mieloną wołowiną i warzywami. Potrzebna odrobina chęci i niewiele czasu, aby gar pysznego jedzenia zgromadził wszystkich domowników przy stole. 

Składniki: 
cebula 
4 ząbki czosnku
500 g mielonej wołowiny
2 puszki pokrojonych pomidorów
2 papryki mogą być w różnych kolorach
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
przyprawy: słodka papryka, chili, oregano, kumin (lub inne ulubione)
sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać, przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przyprawy i mięso. Całość smażyć aż mięso się zetnie. Do garnka wrzucić pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Na koniec dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)