sobota, 11 lutego 2017

hamburgery na dwa sposoby

Domowy fast food od A do Z. Bułki upieczone samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj. Sos przygotowany samodzielnie, przepis tutaj. Wyszło pysznie. Pomysłów na hamburgery jest sporo począwszy do przygotowania kotletów, a kończąc na dodatkach jakie dodamy do bułki. U mnie dziś dwa pomysły. Jedna z pomidorem, czerwoną grillowaną cebulą i ogórkiem kiszonym, druga z konfiturą z czerwonej cebuli i kozim serem. 


Kotlety na osiem sporych hamburgerów:
900 g mielonego mięsa wołowego
2 cebule
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą
sól świeżo mielona

2 cebule
2 pomidory
opcjonalnie plastry żółtego sera
kiszony ogórek
stary ząbek czosnku
sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulę. Odstawić do ostudzenia.
Do mielonego mięsa dodajemy przestudzoną cebulę, starty czosnek i przyprawy.  Wyrabiamy. Zawsze próbuję odrobinę mięsa, żeby mieć pewność, że jest dobrze doprawione. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki z mięsa, a następnie robimy z nich krążki o grubości 1,5 cm i delikatnie nożem wyrównujemy brzegi. Kotlet powinien być trochę większy od średnicy bułki. 

Cebulę i pomidora kroimy w krążki, skrapiamy olejem, doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem. Grillową patelnię lekko natłuścić i grillować pomidora i cebulę. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. 
Przekrojone bułki ułożyć na blasze, lekko skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 3 minuty. 
Mięso grillujemy na patelni po około 2 minuty z każdej strony.
Składamy hamburgery. Bułki smarujemy sosem pomidorowym, dajemy kotlet, plaster sera, pomidor, ogórek, cebulę. Całość przykrywamy bułką.

Hamburgery z konfiturą z czerwoną cebulą i kozim serem.



wcześniej przygotowana konfitura z cebuli (podgrzej ją na patelni)
sos jak powyżej
kozi ser w plastrach (może być też kozia rolada)

Bułki podpiekamy w piekarniku tak jak powyżej, smarujemy sosem, na spód bułki kładziemy kotlet, ciepłą konfiturę z cebuli, kozi ser i dowolny sos. Przykrywamy wierzchem bułki. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)