niedziela, 19 lutego 2017

warzywne curry

Danie jednogarnkowe, sycące, beztłuszczowe. Danie z pierwszej fazy diety przyspieszającej metabolizm. Przepis, do którego lubię wracać, bo potrawę zajada cała rodzina. Jedyne co trzeba zrobić to pokroić warzywa, wrzucić do garnka, przykryć i niech się robi.

Składniki:
2 duże bataty obrane i pokrojone w kostkę
puszka pomidorów
1 cebula posiekana w kostkę
1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
1 szklanka różyczek brokuła
1 puszka odsączonej i przepłukanej ciecierzycy
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mielonego curry
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 szklanki wody

makaron razowy, ryżowy lub orkiszowy

Wszystkie składniki wrzucić do garnka o grubym dnie, zalać wodą i gotować do miękkości. Od czasu do czasu przemieszać. Na koniec doprawić jeśli to konieczne.
Podawać z makaronem.

Przepis z książki kucharskiej Haylie Pomroy odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)