środa, 1 lutego 2017

chałwowa owsianka

Oj, chodziło za mną od kilku dni jakieś nowe, słodkie śniadanie. Słodycz jest umiarkowana, ale smak sezamu zaspokoił moje zachcianki. Oczywiście można użyć dowolnego mleka roślinnego albo krowiego. Cukier kokosowy można zastąpić innym słodzikiem np. ksylitolem, miodem lub syropem daktylowym. 

Składniki na jedną porcję: 
pół szklanki płatków owsianych
szklanka mleka roślinnego
1-2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
1-2 łyżeczki cukru kokosowego

Mleko i płatki owsiane umieścić w małym garnku. Gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia, dodać pastę tahini i cukier do smaku, wymieszać. Można posypać łyżeczką sezamu.

3 komentarze:

  1. Ja też od kilku dni robię owsiankę ale na takie dodatki nie wpadłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrzeba matką wynalazków ;) No tak coś za mną łaziło, łaziło... w sumie nic wymyślnego, ale sezam zaspokoił zachciankę na "coś dobrego". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam owsiankowe wariacje :) Kradnę i będę fozpowszechniać ;)
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)