wtorek, 14 lutego 2017

ciasto mocno czekoladowe

Każdego dnia nie może zabraknąć miłości, a w walentynki obowiązkowo dużo czekolady, dobrej czekolady. Nawet kiedy jesteś na diecie ten jeden kawałek czekoladowego ciasta należy skosztować z... miłością. 

Składniki:
3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
1/2 szklanki ksylitolu (lub zwykłego cukru)
5 jaj
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 łyżeczki mąki orkiszowej (lub pszennej)
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: płatki chili :)



1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dodać cukier i mieszać, by masa była jednolita.
2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
3. 1/4 szklanki masy czekoladowej zostawić jako polewę.
4. Za pomocą miksera masę czekoladowa połączyć z żółtkami i pozostałymi suchymi składnikami.
Masa zrobi się zbita, ale nie przejmować się tym.
5. Do czekoladowej masy dodawać stopniowo białka i ubijać na najniższych obrotach, by masa była puszysta.
6. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Pokochać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)