czwartek, 2 lutego 2017

gryczanka jeżynowo-kokosowa

Skoro na śniadanie jada się owsianki i jaglanki, równie dobrze mogą być ryżownianki, amaratusanki i gryczanki. Odkąd spróbowałam kaszę gryczaną niepaloną już więcej nie kupiłam tej ciemnej. Ta biała doskonale pasuje do przeróżnego kaszotto, ale i wersji na słodko - tak jak dziś na śniadanie z jeżynami i kokosem.


Składniki na jedną porcję:
pół małej filiżanki kaszy gryczanej
szklanka zamrożonych jeżyn lub świeżych w sezonie
łyżka cukru kokosowego (lub miodu)
łyżka płatków kokosowych lub wiórków kokosowych 


1. Jeśli jeżyny są mrożone, tak jak u mnie, to wieczorem wyciągam szklankę owoców i zasypuję je kokosowym cukrem.
2. Kaszę gryczaną przepłukać i zalać filiżanką wody, ugotować do wchłonięcia płynu.
3. Do ugotowanej kaszy wlać sok z jeżyn i wymieszać. Ułożyć owoce i posypać płatkami kokosowymi.

Inne rady nie od porady.
1. Kaszę można ugotować w mleku kokosowym.
2. Zamiast mrożonych jeżyn może być dżem jeżynowy, najlepiej domowej roboty i bez cukru.
3. Zamiast jeżyn można użyć truskawek lub malin i stworzyć własną owocową, śniadaniową wersję gryczanki ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)