środa, 8 lutego 2017

konfitura z czerwonej cebuli

Pyszna, słodka konfitura z czerwonej cebuli. Łatwa w wykonaniu. Doskonała jako dodatek do pasztetów, wędlin lub pieczonych mięs.



Składniki:
80 dag czerwonej cebuli
2-3 łyżki oleju
szklanka czerwonego wytrawnego wina
szklanka soku z czarnej porzeczki (najlepiej domowej roboty)
sok z połowy cytryny
łyżka ksylitolu lub cukru
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
6 goździków
sól

Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić na oleju. Kiedy zmięknie podlać czerwonym winem i sokiem z porzeczki. Dodać cukier, goździki, cynamon i odrobinę soli. Całość wymieszać i dusić bez przykrycia, aż płyn odparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wlać sok z cytryny, wszystko ponownie wymieszać. W razie konieczności posolić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)