200 g maki orkiszowej + do podsypania
110 g masła
jajko
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko posiekać nożem i zagnieć ciasto. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Blaszkę do wysmarować masłem. Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim całą blaszkę, razem z bokami. Podpiec w 180 stopniach przez 10 minut.
Farsz:
biała część pora - posiekać w plastry
puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka czarnych oliwek
łyżeczka masła klarowanego
Masło rozpuścić i przesmażyć na nim por, lekko posolić.
Spoiwo:
2 jajka
60 g żółtego sera - zetrzeć na tarce
100 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
opcjonalnie 4 suszone plastry pomidorów
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Jeżeli użyjesz pomidorów to posiekaj je w mikserze i dodaj do spoiwa.
Na podpieczony spod wyłóż farsz, zalej spoiwem i piecz 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)