piątek, 10 lutego 2017

tarta orkiszowa z porem i tuńczykiem

Ulubione smaki mojej córki, więc jak jej odmówić? Nie będę mówić, że zdrowa, bo i masło tu mamy i trochę żółtego sera i słodką śmietankę. Ale to masło i śmietanka są nośnikiem dobrego smaku. Domowa i pyszna! Polecam!


Składniki na ciasto:
200 g maki orkiszowej + do podsypania
110 g masła
jajko
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki szybko posiekać nożem i zagnieć ciasto. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Blaszkę do wysmarować masłem. Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim całą blaszkę, razem z bokami. Podpiec w 180 stopniach przez 10 minut. 

Farsz:
biała część pora - posiekać w plastry
puszka tuńczyka w sosie własnym 
kilka czarnych oliwek
łyżeczka masła klarowanego

Masło rozpuścić i przesmażyć na nim por, lekko posolić.

Spoiwo:
2 jajka
60 g żółtego sera - zetrzeć na tarce
100 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
opcjonalnie 4 suszone plastry pomidorów

Wszystkie składniki dokładnie połączyć. 
Jeżeli użyjesz pomidorów to posiekaj je w mikserze i dodaj do spoiwa.

Na podpieczony spod wyłóż farsz, zalej spoiwem i piecz 20 minut w 180 stopniach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)