piątek, 16 września 2016

brownie z dynią i migdałem

Nowy jesienny bzik czyli ciasto czekoladowe, mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Dokładnie takie jak lubię. Przepis podpatrzony z blogu szybka przemiana  No nic nie poradzę, że jestem od tych smaków i wpisów uzależniona. Zmodyfikowałam go trochę i wyszedł w wersji de lux. 



Składniki:
1,5 szklanki puree z dyni*
3/4 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki ksylitolu
3 jajka
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu

około 5 łyżek płatków migdałowych

Jajka wymieszać z musem dyniowym, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 
Ależ to proste! Formę  (mam 22x22 cm) wyłożyć papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Ciasto odparować.
W garnuszku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao i ksylitol. Mieszać do połączenia składników. Polać ciasto, nakłuwam wykałaczką, by jeszcze polewa wsiąkła w środek. Posypać płatkami migdałowymi. 

* puree z dyni to nic innego jak wcześniej obrana i upieczona dynia, a potem zmiksowana 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)