Potrzebne:
naczynie żaroodporne
Składniki na cztery porcje
szklanka brązowego ryżu
malutka główka kapusty (albo pół, a nawet ćwierć dużej)
kilka pieczarek (można pominąć)
4 łodygi selera naciowego (może być stary korzen pietruszki lub marchewki)
cebula
2 ząbki czosnku
litr soku pomidorowego
0,5 kg mielonego mięsa (filet z kurczaka)
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, 2 ziela angielskie, liść laurowy, szczypta chili.
1. Na dno naczynia wysypać surowy ryż.
2. Kapustę drobno poszatkować, pokroić pieczarki i łodygi selera naciowego. Wymieszać i wyłożyć na ryż.
3. Na łyżce wody "usmażyć"posiekaną cebulę, czosnek, posolić.
4. Mięso wymieszać z cebulą i czosnkiem, doprawić do smaku i uformować mięsne kulki. Ułożyć na kapuście.
5. Przygotować sos: sok pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, bazylią, chili, zielem i liściem laurowym. Powinien mieć wyrazisty smak, ponieważ ani ryż ani kapusta nie mają jeszcze przpraw. jeśli sok jest bardzo gęsty można dodać szklankę wody. Całość zalać sosem.
6. Piec pod przykryciem w 180 st.przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)