Składniki:
szklanka ulubionych orzechów (u mnie nerkowce i laskowe)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki kakao (lub karobu)
2 łyżki kawy inki (zalać dwoma łyżkami cieplej wody) *
2-3 łyżki słodu ( u mnie ksylitol może być miód, syrop daktylowy)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
* mogą być dwie łyżki świeżo zaparzonej kawy espresso
Zmiksować wszystkie suche składniki, najlepiej zacząć od orzechów. Do suchych dodać mokre i starannie wymieszać. Keksówkę (lub inną niewielką formę) wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej masę. Schłodzić w lodówce. Zostawiam na całą noc, ale 2-3 godziny wystarczą.
Ciekawe, czy w moim nowym mikserku by się to zmiksowało :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
Iw, ja miksowałam w swoim kielichowym blenderze, a jego praca pozostawia sporo do życzenia, jednak dał radę. Orzechy są zmielone drobno, ale nie na mąkę, masę sklejają mokre składniki, więc śmiało działaj. Zrób sobie słodką, zdrową przyjemność :)
OdpowiedzUsuńOrzechy i kawa uwielbiam :) gratuluję dobrego pomysłu
OdpowiedzUsuń