środa, 28 września 2016

buraczki na ciepło z fasolą

Buraczki na ciepło jako dodatek do obiadu  cieszą się u mnie sporym wzięciem. Metodą prób i błędów powstał przepis idealny. Polecam!



Składniki:
4 buraki ugotowane w mundurkach
puszka białej drobnej fasoli 
2 czerwone cebule
1 kwaśne jabłko
2 ząbki czosnku
2-3 goździki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3-4 łyżki octu jabłkowego
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
2. Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce do dużych okach, dodać do cebuli.
3. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, dodać do buraczków.
4. Fasolę, odsączyć i opłukać na sicie. Dodać do buraczków.
5. Całość przemieszać, dodać przyprawy.
6. Dusić na małym ogniu około 10 minut. 
7. Spróbować przed podaniem, w razie konieczności podkręcić smak przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)