sobota, 10 września 2016

pstrąg z nadzieniem serowo-migdałowym

Dziś pomysł na nadziewanego pstrąga. Smak farszu jest delikatny, wilgotny, a dzięki płatkom migdałowym delikatnie chrupiący. Propozycja na codzienny obiad, spotkanie ze znajomymi czy elegancką kolację. Pstrąg jak to pstrąg na sesji fotograficznej nie chciał współpracować, ale za to jest nadziany ;)



Składniki:

4 pstrągi (sprawione po ok. 300 g)
200 g żółtego sera cheddar
3 kromki chleba graham (może być żytni, ale bez ziaren)
3 łyżki płatków migdałowych
pęczek pietruszki
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki ostrzejszej musztardy
sól, biały pieprz
wiórki masła
około 150 ml białego wytrawnego wina

1. Ryby oprószyć z wierzchu i w środku solą i pieprzem, odstawić.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
3. Śmietanę połączyć z musztardą. Odstawić.
4. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach.
5. Odkroić skórkę z chleba, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
6. Posiekać pietruszkę.
7. Ser połączyć z chlebem, pietruszką i sosem.
8. Farszem nadziać ryby. Brzuchy spiąć wykałaczkami. Ja dodatkowo zawiązałam je nitką.
9. Ryby ułożyć w brytfance, podlać winem i oprószyć wiórkami z masła.
10. Piec około 30 minut.
11. Rybę wyjąć z piekarnika by troszkę odparowała. Delikatnie usunąć wykałaczki i nitkę.
Serwować z cytryną i surówką np. z pomidorów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)