Przy tym wpisie powinnam się przyznać, że sosy są moją piętą achillesową. Sosy do sałatek - zrobię, ale do dań głównych... cóż, czas najwyższy się tego nauczyć. Dziś sos paprykowo-pomidorowy, który doskonale komponuje się z fasolką szparagową, ale równie dobrze będzie pasował do innych warzyw z wody np. kalafiora, a także do kasz i ryżu.
Składniki:
cebula
2-3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 puszki pomidorów
sól, pieprz,
zioła suszone: u mnie bazylia i oregano
oliwa
opcjonalnie: kawałek ostrej papryczki lub chili w proszku
1 kg fasolki szparagowej ugotowanej al dente
1. Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy.
2. Paprykę umyć i pokroić w kostkę (około centymetrową), wrzucić do garnka i smażyć około 3-4 minut.
3. Do garnka z cebulą, czosnkiem i papryką wrzucić pomidory z puszki, dusić około 10 minut.
4. Doprawić do smaku.
5. Całość zmiksować na gładki sos.
Fasolkę wyłożyć na talerz i polać sosem. Można jeść jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)